Ritmična gimnastika (RG) je šport, ki vsebuje prvine plesa, klasičnega baleta in gimnastike, katerim je dodano delo z rekviziti na spremljajočo glasbo.

Ritmično gimnastiko uvrščamo v skupino konvencionalnih športov, za katere je značilno, da vsebujejo estetsko oblikovane in koreografsko postavljene aciklične strukture gibanja, ki jih definira Pravilnik za ocenjevanje.

V Sloveniji ločimo dva tekmovalna programa. A program je vrhunski program, saj dekleta tekmujejo tudi na mednarodnih tekmovanjih, ki potekajo pod okriljem Mednarodne gimnastične zveze (FIG), evropskih in svetovnih prvenstvih, svetovnih pokalih, tekmovanjih za veliko nagrado, sredozemskih igrah, univerziadah in olimpijskih igrah. Tekmovalke v A programu vadijo do 6x tedensko po štiri ure.

Tekmovalke v A1 programu pa trenirajo 3x tedensko po dve uri, njihov tekmovalni program je manj zahteven, tekmujejo pa na  nacionalnih tekmovanjih ter tudi na manjših mednarodnih turnirjih.


V RG poznamo pet različnih rekvizitov: kolebnica, obroč, žoga, kiji in trak. Mlajše tekmovalke tekmujejo tudi s sestavami brez rekvizita.


Program ritmične gimnastike izvajamo na različnih lokacijah in sicer v GIMNASTIČNEM CENTRU, Vadbenem centru Moste, GIB.