ZDRAVA VADBA


Zdrava vadba je večmesečni načrtni program telesne vadbe za starejše ali začetnike, ki so ga na Športni uniji Slovenije zasnovali v sodelovanju s strokovnjaki zdravstvene in športne stroke kot preventivno vadbo za spodbuditev in izboljšanje telesne pripravljenosti.
Vadba je na prvi stopnji (ABC) namenjena telesno nedejavnim in manj dejavnim posameznikom in tistim, ki se po poškodbah, boleznih, nesrečah vračajo v različne oblike gibanja in si tako obnovijo osnovno telesno pripravljenost.
Vsebina programa vključuje naloge za razvoj aerobnih sposobnosti kot moči in gibljivosti, ki predstavljata temeljni gibalni sposobnosti. Izbor vaj temelji na načelih funkcionalne vadbe, ki je zasnovana tako, da čim bolj pomaga ohranjati in razvijati tiste gibalne vzorce, ki jih potrebujemo za učinkovito opravljanje pomembnih vsakodnevnih življenjskih zahtev. Pri nekaterih vajah si pomagamo tudi s pripomočki.

Vsaka vadbena enota je sestavljena iz pripravljalnega, glavnega in zaključnega dela. V pripravljalni del se vključujejo naravne oblike gibanja in dinamične gimnastične vaje. Velik poudarek se namenja pravilni tehniki izvedbe (upoštevanje naravnih krivin hrbtenice) kot moči trupa, ki se začne z razvojem zmogljivosti mišic medeničnega dna. V zaključnem delu se izvajajo statične gimnastične vaje s poudarkom na "pozabljenih" delih telesa z vidika gibljivosti.


Gibanje in telovadba naj bi bila glavni del našega vsakdana, če želimo dobro skrbeti za svoje zdravje.
Zakaj se to neha ravno pri večini starejših ljudi?
V našem društvu ponujamo v okviru vadb za odrasle tudi vadbe za naše najstarejše člane in članice, kjer se poleg prilagojenih vaj za ohranjanje funkcionalnosti telesa, posvečamo tudi sproščanju ter druženju.
Delo v skupini je vedno lažje in telesna aktivnost ni nobena izjema.


Vadbeni center Moste, Rojčeva 25, Ljubljana

TOREK 9.00 - 10.00

ČETRTEK 9.00 - 10.00